Gå til hovedinnhold Gå til søk

Det holder ikke å snakke om fin natur

På tide å lyse ut sommerjobben? De unge mener i hvert fall det kan bidra til at flere finner sin framtid i nord.

Vilde Elfrida Gamst

Vilde Gamst (23) og Einar Lohne Bjøru (27) håper at «1000 jobber» kan være en øyeåpner for både studenter og bedrifter. For selv om det finnes flere ledige jobber enn på lenge, etterlyser de unge et mer åpent arbeidsmarked.

– «1000 jobber» er et raskt svar, og ikke minst en rask mobilisering, på det Unge Stemmer var ment til å være. En tilbakemelding på at noe er nødt til å gjøres for å inkludere unge og vise dem hvilke muligheter de har i nord, sier Einar Lohne Bjøru.

I perspektivmeldingen «Unge Stemmer» etterlyser unge voksne mellom 18 og 34 år et mer åpent arbeidsmarked, som et av svarene på at flere unge skal se sin framtid i nord. Som et resultat har NHO, LO og SpareBank 1 Nord-Norge en ambisjon om å samle 1000 sommerjobber i nord. Et hårete mål, men et viktig tiltak, mener Lohne Bjøru.

Les perspektivmeldingen «Unge Stemmer» her

– Jeg tror man må være såpass ambisiøs for å skape endring. En sommerjobb kan i beste fall definere valg av yrkesvei. Hvis bedriftene gjør dette til en positiv opplevelse for de som får sommerjobben, kan det definere et karrierevalg her i nord. Det er et viktig ansvar å ta.

Skal din bedrift ha sommervikarer i år? Les mer om 1000 jobber.

Einar Lohne Bjøru

Gull verdt for bedriftene

Vilde Gamst peker på at sommerjobber sjelden lyses ut i landsdelen, spesielt i de små bygdene. Selv har hun alltid tatt kontakt med bedrifter selv, for å høre om de har hatt behov for ekstra hjelp om sommeren.

– At det nå skal lyses ut masse sommerjobber er kjempebra. Det gir mange flere mulighet til å søke, nettopp fordi de ser at det er en mulighet.

Samtidig peker hun på at sommervikarer kan være gull verdt for bedriftene.

– Mange ønsker seg en sommerjobb som er relevant for utdanningen, eller relevant for det de har lyst til å studere. Ved å tilby disse en sommerjobb, får bedriftene en unik mulighet til å bli kjent med aktuelle kandidater for fremtiden.

Hvordan skal søkerne lokkes inn?

Dersom folk flytter sørover for karriere, burde folk i like stor grad flytte nordover, mener Gamst.

– Mulighetene er her, men bedrifter er nødt til å bli flinkere til å vise dem frem.

For er det egentlig nok å friste med midnattssol og ville naturopplevelser? På ingen måte, mener Gamst og Lohne Bjøru.

– For mange er ikke dette nok for å velge å flytte nordover, eller for å bli her for den saks skyld. Nord-Norge er mye mer enn bare fin natur, og det er dette bedriftene må vise frem.

– Bedriftene burde bli flinkere til å fronte det som skjer på plassen der det lyses ut en stilling, fortsetter hun.

Det handler om å vise frem hva de er villige til å gjøre for at de ansatte skal trives, både på fritiden og på jobb.

– Det er skummelt å få en jobb langt hjemmefra, og det er mange ting en bedrift kan gjøre for å gjøre det litt mindre skummelt.

Lohne Bjøru er enig med Gamst, og peker på tiltak som fadderordninger, hjelp med å finne boplass, og ikke minst tips og råd til aktiviteter og happenings i området.

– Man har et liv etter klokken fire. Bedrifter har selvsagt ikke et eneansvar når det kommer til dette, men de har et godt grunnlag for å komme med et bidrag, legger Lohne Bjøru til.

Skal din bedrift ansette sommervikarer?

Blir du med på kampanjen 1000 jobber får du som arbeidsgiver:

  • 7.000,- i støtte pr. sommerjobb. (vi støtter inntil 3 jobber pr. arbeidsgiver)
  • Kunnskap om rekruttering gjennom 2 webinarer
  • Synlighet i en stor nasjonal kampanje hvor sommerjobbene markedsføres.

Samfunnsløftet bidrar med pengene her, så du må sende en søknad innen 12. april om å få være med.

Les mer om kampanjen, og søk her