Gå til hovedinnhold Gå til søk

Hvordan lykkes med jobbsøknaden?

Kan man skrive en søknad som skiller seg ut i mengden når man mangler arbeidserfaring? Absolutt! Fagansvarlig for rekruttering i SpareBank1 Nord-Norge, Ingrid Abrahamsen, gir deg tipsene som garantert får fart på jobbsøkingen.

Fagansvarlig for rekruttering i SpareBank1 Nord-Norge, Ingrid Abrahamsen

­– CV-er kan ofte være relativt like for unge mennesker med fullført skolegang og begrenset arbeidserfaring. Derfor kan det nettopp være jobbsøknaden som skiller deg ut fra andre søkere, forteller Abrahamsen.

Trekk frem de egenskapene du har

Det er ikke uvanlig at førstegangssøkere mangler noe av erfaringen som nevnes i stillingsutlysningen. Abrahamsen råder deg likevel til å tørre å søke på jobben.

Selv om du mangler direkte relevant erfaring, kan du likevel imponere ved å trekke frem kompetanse og egenskaper som kan overføres til den aktuelle stillingen.

– Motivasjon, vilje, nysgjerrighet og interesse kan kompensere for relevant erfaring i enkelte tilfeller.

Og husk å tenke litt utenfor boksen.

– Bare tenk over alle egenskapene du har dersom du driver med gaming, for eksempel.

Hun trekker frem egenskaper som strategi, kommunikasjon, ledelse, fokus, konsentrasjon og problemløsing.

­– Det er mange gode egenskaper, og disse forsvinner ikke selv om du legger fra deg konsollen.

CV-er kan ofte være relativt like for unge mennesker med fullført skolegang og begrenset arbeidserfaring. Derfor kan det nettopp være jobbsøknaden som skiller deg ut fra andre søkere

Ikke kom med påstander uten eksempler

Når du har fått erfaringer, kompetanse og egenskaper på papiret, er det viktig å knytte det opp mot konkrete eksempler, påpeker Abrahamsen.

Du bør altså unngå generelle fraser som ikke gir leseren noe.

– Ikke skriv at du er «fleksibel/ åpen/lærevillig/nysgjerrig» uten å underbygge det med situasjoner eller eksempler som viser hva dette betyr for deg.

­– Dette er subjektive ord, og kan ha ulik betydning for ulike folk, legger hun til.

Del opp søknaden i tre deler

Abrahamsen har tidligere nevnt at CV-en din bør være oversiktlig. Dette gjelder også søknaden – som helst ikke bør overgå 2/3 av en side.

Her gir vi deg våre beste tips for å skrive en god CV

– Enkelt sagt ville jeg delt opp søknaden i tre deler. Motivasjon, hvorfor du passer til jobben og hvorfor jobben passer for deg.

Innleder du søknaden med motivasjon for stillingen, fanger oppmerksomheten til leseren med en gang, forteller hun.

– Her er det viktig at du virker troverdig. Les søknaden nøye, og les deg opp på bedriften, så du skjønner hva du søker på. Deretter kan du skrive om interessen din for bedriften, arbeidsoppgavene, bransjen, produktet, verdiene og lignende.

Når du har fått leseren på kroken, er det på tide å overbevise om at du passer til jobben. Her inkluderer du både erfaring, kompetanse, kvaliteter og egenskaper.

– Ikke glem å vise til eksempler og få ned alt du har av erfaring og kompetanse.

Avslutningsvis bør du få frem hvorfor jobben passer for deg. La leseren bli litt bedre kjent med deg på et mer personlig plan ved å trekke frem dine personlige egenskaper.

– For eksempel kan det være at du er sosial og engasjert, og kan bidra positivt til arbeidsmiljøet. Om de velger deg, hvem får de da? Dette må du få frem her!

Ikke glem å vise til eksempler og få ned alt du har av erfaring og kompetanse.

Les nøye over søknaden

Helt til slutt anbefaler hun selvsagt en nøye gjennomgang av søknaden før den sendes av gårde.

­– For all del, pass på at du skriver riktig tittel og arbeidsgiver i søknadsbrevet. Og dobbeltsjekk for skrivefeil!

Lykke til med jobbsøkingen!

Abrahamsens beste tips – oppsummert

  • Sørg for at du skiller deg ut

    Legg ekstra flid i søknaden, og forsøk å overføre kompetansen din fra CV-en til søknaden. Det er ofte lurt der man kanskje ikke har direkte relevant erfaring, men at kompetanser og egenskaper er overførbar til den aktuelle stillingen.

  • Bygg opp påstander med eksempler

    Knytt gjerne de relevante erfaringene opp mot konkrete eksempler. Prøv å unngå generelle vendinger som ikke gir leseren noe, som for eksempel «jeg er fleksibel/ åpen/lærevillig/nysgjerrig» uten å kunne underbygge med situasjoner eller eksempler som viser hva dette betyr for deg.

  • Vis at du har lyst på jobben!

    Motivasjon, vilje, nysgjerrighet og interesse kan også kompensere for relevant erfaring i enkelte tilfeller.

Relaterte artikler