Gå til hovedinnhold Gå til søk

Slik skriver du en CV uten arbeidserfaring

Slapp av, du stiller ikke bakerst i køen selv om du mangler arbeidserfaring. Fagansvarlig for rekruttering i SpareBank1 Nord-Norge, Ingrid Abrahamsen, gir deg sine beste tips for å skrive CV-en arbeidsgivere vil elske.

– En CV viser til de relevante, og ikke alltid like relevante, kvalifikasjonene og arbeidserfaringene man har. Søknaden skal vise hvem mennesket bak CV-en er, og knytte erfaringene og kvalifikasjonene opp mot selve stillingen, forteller Abrahamsen.

Les våre tips til hvordan skrive en god jobbsøknad

Erfaring er mer enn arbeidserfaring

Det er et par ting du som ung jobbsøker bør ha i bakhodet når du skriver CV-en din. Spesielt om du nettopp har fullført skolen, og kanskje ikke har all verdens med arbeidserfaring.

– I en CV handler det om å trekke frem det man faktisk har av erfaring og kompetanse, og ikke minst å holde CV-en ryddig, oversiktlig og nøytral.

Men, hva om man ikke har noe erfaring?

Ingrid Abrahamsen, jobber på HR-avdelingen i Sparebank 1 Nord-Norge

Ingrid Abrahamsen er fagansvarlig for rekruttering i SpareBank 1 Nord-Norge, og deler her sine beste tips til en god CV

– Mange har nok mye mer erfaring enn de først tenker over. Det er ikke kun arbeidserfaring som er viktig, spesielt ikke for de som ikke kan vise til arbeidserfaring.

Frivillighetsarbeid, engasjement og politiske verv er gode eksempler på hva du kan ta med på CV-en.

– Det er lett å tenke på at kun ren arbeidserfaring teller, men det er utrolig mange arenaer hvor man tilegner seg både erfaring og kompetanse.

Hold CV-en ryddig og nøytral

Når du har fått en oversikt over all den gode erfaringen du faktisk har, er det på tide å systematisere det og overføre det til CV-en. For her gjelder det å holde den ryddig og lettlest.

– Det skal være lett å se utdanningsforløp og arbeidsforhold. Hvis du får plass, og det ser ryddig ut, kan du gjerne legge ved et bilde. Husk å vise et nøytralt og positivt bilde. Unngå bilde fra stranda og julebordet.

I en CV handler det om å trekke frem det man faktisk har av erfaring og kompetanse, og ikke minst å holde CV-en ryddig, oversiktlig og nøytral.

Men hvordan bør CV-en se ut? Skal man bruke en fancy mal eller skal man holde den helt standard? Det kommer an på, lyder rådet fra eksperten.

– Det finnes et utall maler på CV-er på nettet, og det kan være lett å gå seg vill. Som hovedregel bør du holde det enkelt og nøytralt med mindre selskapet du jobber for søker en mer kreativ sjel.

Lykke til med CV-en!

Trenger du tips til jobbsøknaden også? Klikk her!

Abrahamsens beste CV-tips – oppsummert

  • Tenk bredere enn arbeidserfaring

    Frivillighetsarbeid, engasjementer, politiske verv og lignende er også erfaring og en arena for tilegnet kompetanse. Det er lett å tenke på at kun ren arbeidserfaring teller, men det er mange andre arenaer hvor man også tilegner seg både erfaring og kompetanse.

  • Hold CV-en ryddig og oversiktlig.

    Det skal være lett å se utdanningsforløp og arbeidsforhold. Bilde er positivt, men ikke nødvendig. Husk å vise et nøytralt og positivt bilde. Unngå bilde fra stranda eller julebordet.

  • Keep it simple

    Det finnes et utall maler på CV-er på nettet, og det kan være lett å gå seg vill. Som hovedregel bør du holde det enkelt og nøytralt med mindre selskapet du jobber for søker en mer kreativ sjel.

Relaterte artikler