Gå til hovedinnhold Gå til søk

Sommerfestivalene i nord du aldri kommer til å glemme

Det kryr av festivaler i Nord-Norge hver sommer. Vi har funnet et knippe festivaler som garantert vil gi deg minner for livet.

Gjennom de siste årene har nesten alle byene i nord utviklet folkelige festivaler – med litt for alle. Alta Live, Parken i Bodø, Verket på Mo, Haikjeften i Narvik, Bakgården i Harstad og Rakettnatt i Tromsø henter alle artister fra øverste hylle og skaper folkefest i tiden når sommeren er på hell, og dagliglivet, studier og jobb tar oss igjen.

Gjennom et rikt kulturliv finnes også pianofestival for kammermusikk i Lofoten, rootsfestival i Brønnøysund, jazzfestival i Tromsø, eller Musikkfestuka i Bodø.

Men festivaler i nord er så mye mer. Vi har funnet frem seks festivaler med skikkelig særpreg – uten at du nødvendigvis må elske verken frijazz eller folkemusikk for å kunne kose deg. Om du ønsker å finne ditt nye favorittband, vil svette litt på dagtid, møte mennesker fra andre land og kulturer eller rett og slett bare nyte smellvakker natur. Nord-Norge har festivaler med alt. Aller helst på en gang.

Buktafestivalen: Øl, rock og sjømat

Burger og cola? Det har vi dessverre ikke, her serveres kun øl, rock og sjømat! Noen fra VG-lista på scenen? Nei, når får det være rock!

Bukta-festivalen har gjennom 20 år trukket tusenvis av publikummere helt sør på Tromsøya. Aldri på akkord med konseptet rocke-festival. Iggy Pop har sågar vært der to ganger. Og i år er det selveste The Hives som topper plakaten.

Festivalen har en unik evne til å trekke både de virkelige legendariske bandene fra både Norge og resten av verden. Men festivalen er også en liten godtepose for deg som bli kjent med nye og ukjente band.

I år er det en forholdsvis norsk profil på festivalen, men både svenske, engelske og amerikanske band er på plakaten.

Når: 21. – 23. juli
Hvor: Telegrafbukta, helt sør på Tromsøya
Nærmeste flyplass: Tromsø Lufthavn, Langnes, 5 km unna
Nettside: bukta.no
Headliner 2022: The Hives, DumDumBoys og Dagny

Bendik Giske i Kirkhelleren, Trænafestivalen 2019. Foto: Eivind Skorstad

Trænafestivalen: En av verdens vakreste festivaler

Trænafestivalen er av den engelske storavisen The Guardian rangert som en av verdens beste og vakreste festivaler. Mens det renommerte musikkmagasinet NME skrev: The best festival on the entire planet.

Ute i havgapet er det ikke de aller største navnene som trekker folk. Men en helt spesiell stemning – og en helt spesiell teft etter musikk som skiller seg ut.

Trænafestivalen har 20-årsjubilum i år – ikke verst for en festival med lokalisering 33 nautiske mil fra fastlandet. Festivalen byr på filmvisninger, egen PRIDE-markering og fotomotiver i verdensklasse uansett hvilken himmelretning du velger deg ut. Totalt har de 19 første årene bydd på fire millioner i overskudd – hvor alt går rett inn i et lokalt kulturfond.

Når: 7. – 9. juli
Hvor: øya Træna. Det settes opp egne festivalbåter fra Stokkvågen.
Nærmeste flyplass: Bodø og Mo i Rana
Nettside:trena.net
Headliner 2022: Kamelen, Ash Olsen og Metteson

Trevarefest i Henningsvær

Trevarefest – når Grünerløkka flytter til Loften for en helg

Henningsvær om sommeren har blitt Nord-Norges Grünerløkka. Og aller hippest er det under Trevarefest. Så populært at under 2019-utgaven ble alle de 900 billettene solgt på ti sekunder.

Det er kombinasjonen av vakker natur, et imponerende program og en stadig voksende hipster-status som trekker folk fra hele Skandinavia til festivalen.

Og det handler ikke bare om musikk. Festivalen byr på en rekke kulturaktiviteter, vinsmaking, felles løpeturer, yoga og felles sauna. Her er det bare å starte jobben med å skaffe billetter – for hippere blir det ikke sommeren 2022 i Nord-Norge.

Når: 1. -3. august
Hvor: Henningsvær
Nærmeste flyplass: Svolvær Lufthavn, Helle ligger tre mil unna
Nettside: trevarefest.no
Headlinere: Leroy Burgess (US), Sondre Lerche

ISÀK på Riddu Riddu, 2019. Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

Riddu Riddu – en smak av en annen verden

Riddu Riđđu er en internasjonal urfolksfestival, et par timer med kjøring fra Tromsø.

Festivalen favner utrolig bredt, med barnefestival, ungdomscamp, kunstutstilling, litteratur, scenekunst, musikk, filmprogram, seminar og kurs. Festivalen har gjennom 30 år vokst seg til å bli en markant internasjonal festival – hvor det møtes urfolk fra hele verden.

Det betyr unike opplevelser og unike møter med mennesker. Og etter ryktene en eventyrlig god fest på kveldstid.

Når: 13.-17. juli
Hvor: Kåfjord i Nord-Troms
Nærmeste flyplass: Tromsø Lufthavn, Langnes, to timer å kjøre unna
Nettside: ridduriddu.no
Headlinere: Isak, Lido Pimienta (Canada), the Halluci Nation (Canada)

Vill ungdom: Hvis Lars Monsen skulle på festival

Vill Ungdom er en både ganske ny og ganske annerledes festival. Plassert helt i sommerens ytterkant – med opplevelser helt i overkant. Vill Ungdom er et prosjekt i Hammerfest, hvor ungdommen selv får sette sammen programmet. Helt tilpasset deg mellom 13-22 år.

Det betyr noen gode artister. Men først og fremst fokus på naturopplevelser og turer. Det betyr overnatting i telt, det betyr kurs og workshops. Og det kommer ungdom fra hele Finnmark for å delta.

Festivalen er både rusfri og gratis.

Når: 9.-11. september
Hvor: Kvalsund utenfor Hammerfest
Nærmeste flyplass: Hammerfest Lufthavn, 35 minutter nord for Kvalsund
Nettside: villungdom.no
Headlinere: Foreløpig ikke offentliggjort

Dette er bare et lite utvalg av festivalene som finnes. Vi anbefaler deg å følge med i lokalavisene og høre med lokalbefolkningen hva som gjelder der du er. Du får garantert den gode festivalstemningen, uansett hvor du er. Vi sier bare «God festivalsommer!»