Gå til hovedinnhold Gå til søk

7 tips til effektiv rekruttering

Hva bør man tenke på når man skal rekruttere nye medarbeidere? Her gir vi deg 7 tips som kan hjelpe deg på veien.

Gard Lehne Borch Michalsen, Partner og daglig leder, Heia Nord Norge. Foto: Øivind Arvola

Gard Lehne Borch Michalsen (36) er tidligere sjefredaktør i E24 og gründer av Medier24. I dag er jobber han med rekruttering og Employer Branding, og er medeier av Heia Nord- Norge, en jobbportal med mål om å få folk i arbeid i Nord-Norge. Nå deler han sine beste tips til alle bedrifter som ønsker seg morgendagens arbeidstakere.

­­- Dette er helt konkrete og enkle råd til deg som har begynt å tenke på Employer Branding, egen rekruttering og merkevarebygging, men også til deg som kanskje bør begynne å tenke på dette, sier han.

1. Skal du ansette noen om to år? Start i dag

– Jeg oppfordrer til å tenke langsiktig. Arbeidet rundt ansettelsen du skal gjøre om to eller tre år, begynner i dag. Enhver rekruttering er i realiteten et resultat av langsiktig arbeid

2. Synlighet og merkevare er en kontinuerlig jobb – det kommer ikke av seg selv

– Det er farlig å tenke at alle kjenner til bedriften din. Hvis man aldri ser deg i avisen, på Finn eller i andre kanaler hvor det lyses ut ledige stillinger, så vet de heller ikke at du finnes. Bedriftene som er mer synlige og kjent vil bli foretrukket blant fremtidens arbeidstakere.

En start kan være å lyse ut sommerjobbene dine. Les mer om tidenes største sommerjobbkampanje, og hva Samfunnsløftet fra Sparebank 1 Nord-Norge kan bidra med.

3. Alt du gjør er en del av din merkevarebygging som arbeidsgiver

– Employer Branding er et resultat av absolutt alt du gjør. Det er omdømmet ditt som arbeidsgiver, inntrykket folk har av dere som arbeidsplass og det folk forteller om arbeidsplassen og bedriften.

4. Svar på alle søknader og henvendelser

– Du må svare alle som søker på jobb, og du må gi alle en god opplevelse som jobbsøker. Dersom du ikke behandler søkerne godt, hvis de ikke får svar av deg og føler at du tar vare på dem på en god måte, kommer de sannsynligvis ikke tilbake igjen.

5. Ha en plan og strategi for rekruttering – det er enklere enn du tror

– Strategisk rekruttering kan høres vanskelig ut, men det trenger det ikke å være. Det kan være så enkelt som at du går fra å tenke tilfeldig på rekruttering når noe skjer, til å ha en liten plan og strategi over det. Start med å besvare de enkle spørsmålene: Hvor mange skal vi ansatte neste år, og når skjer det?

Skal din bedrift ha sommervikarer i år? Samfunnsløftet kan støtte deg med 7.000,- pr. stilling. 

6. Lag enkle standarder og prosedyrer for rekruttering

– Lag noen helt enkle standarder, regler eller prosedyrer som du følger når du rekrutterer. Å lyse ut alle stillinger er den beste, enkleste og viktigste synligheten du gjør som arbeidsgiver og bedrift. Da vet kandidater at dere er en bedrift som ansetter, dere har jevnlig ledige stillinger og dere er en mulighet.

7. Ta kontakt med studenter

– Husk at de som studerer nå er veldig populære, og at store bedrifter i Oslo, Bergen og Trondheim allerede er på jakt etter dem. De henter dem inn til internships, jakter dem til traineestillinger og er tilstede på jobbmesser, konferanser og i digitale kanaler.

– Hvis du som arbeidsgiver tenker at du skal ansette disse om et par år, burde du allerede nå være i kontakt med dem, eller gjøre alt du kan for å komme i kontakt med dem nå. Du er nødt til å vise deg frem og være synlig.

Det viktigste er at du kommer i gang med rekruttering og Employer Branding med en gang. Lykke til!

Les mer om bakgrunnen for kampanjen 1000 Jobber

Hva er Employer Branding? 

Employer branding, eller arbeidsgiverprofilering som det også kalles, er rett og slett en fellesbetegnelse på de aktivitetene et selskap gjennomfører for å kommunisere hva det er som gjør nettopp dette selskapet til en attraktiv arbeidsplass.

Over 80 prosent av ledere verden over anerkjenner at employer branding har stor innvirkning på selskapets evne til å ansette talenter, mens kandidater innrømmer at selskaper får deres interesse dersom de snakker om karrieremuligheter, bedriftskultur og utfordringer.

Gjør din bedrift synlig for fremtidens medarbeidere.  Lys ut dine sommerjobber. Vi kan støtte arbeidsgivere med 7.000,- pr. stilling.