Gå til hovedinnhold Gå til søk

Slik skal vi bidra til 1000 jobber i Nord-Norge

LO, NHO og Samfunnsløftet til SpareBank 1 Nord-Norge har gått sammen for å sikre flere unge bedre karrieremuligheter i Nord-Norge.

Vilde Elfrida Gamst (til venstre) og Sigrun P. Eriksen håper flere bedrifter lyser ut ledige stillinger i sommer.

Prosjektet er utarbeidet som et resultat av et langt innsiktsarbeid om unge i Nord-Norge.

– I perspektivmeldingen «Unge stemmer» kommer det tydelig fram at unge ikke ser karrieremuligheter i Nord-Norge. Det er nesten banalt, når vi også vet at arbeidsgivere i Nord-Norge nærmest skriker etter arbeidskraft, sier Charlotte Lindquister i NHO Arktis.

De unge peker på flere årsaker til at jobb-mulighetene i Nord-Norge fremstår som begrenset.

– De trekker blant annet fram at arbeidsgivere ikke lyser ut stillinger, men heller ansetter etter bekjentskaper. I tillegg er store firmaer sørpå veldig aktive på universitetene våre, og rekrutterer nyutdannede før de er ferdig å studere. Vi som arbeidsgivere i Nord-Norge har et stort ansvar for å gi unge og nyutdannede et godt tilbud her i nord, sier Liv B. Ulriksen, konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge.

Ikke bare en jobb

Gjennom Samfunnsløftet har SpareBank 1 Nord-Norge finansiert en ny plattform som skal samle kreftene til arbeidsgivere i Nord-Norge. På 1000jobber.no kan alle arbeidsgivere med sommerjobber søke om støtte og ta del i en større nasjonal kampanje for å vise frem både arbeidsplasser og lokalsamfunn.

– Det er ikke bare jobben det handler om, når man skal velge et sted å slå seg ned på. Det handler minst like mye om trivsel, nettverk og fritidsmuligheter. Nå håper vi å få mange med oss på laget, sier Ulriksen.

Bjørn Johansen, LO-leder i Troms og Finnmark, håper arbeidsgivere i landsdelen kjenner sin besøkelsestid.

– Å ansette etter bekjentskaper har vi gjort i årtier, og kanskje har vi gjort det ekstra mye her i Nord-Norge, med små lokalsamfunn der vi tenker at alle kjenner alle. Det er dog verken den beste, eller mest rettferdige måten å gjøre det på. I tillegg taper vi mye arbeidskraft, fordi vi ikke får vist fram hva vi kan tilby, sier han.

SAMME MÅL: Charlotte Lindquister (til venstre) i NHO, Bjørn Johansen i LO, Vilde Elfrida Gamst og konsernsjef Liv B. Ulriksen vil ha flere utlyste stillinger i Nord-Norge.

Fremtidens super-ansatte

Lindquister peker på at sommerjobber gjerne er inngangsporten til arbeidslivet, og at bedrifter som ansetter unge folk gjennom sommeren, gjerne får betalt for det senere.

– Når vi klarer å ansette folk gjennom sommeren, får vi etablert kontakt, bli kjent med personen, og kan legge grunnlaget for et videre arbeidsforhold når studietiden er over. Vi må bli flinkere til å tenke i femårsperspektiver når vi skal ansette folk i ferietiden. Det kan være din framtidige super-ansatte som får sjansen hos deg, sier hun.

Sosiale nettverk

Sigrun P. Eriksen (23) og Vilde Elfrida Gamst (23) jubler for prosjektet. Begge er utdannet innen fiskeri- og havbruksvitenskap, og vil gjerne forbli i Nord-Norge. De er opptatt av at lokalsamfunn og arbeidsplasser må ta godt imot ferievikarer og sommeransatte, også utenfor arbeidstida.

– For mange unge som skal ut i arbeidslivet for første gang, kan det være skummelt å flytte til mindre steder. Man har liksom et bilde av hvordan «livet på bygda» er, og man er redd for å bli sittende alene, uten å bli kjent med andre på egen alder, sier Gamst.

– Nettopp det er årsaken til at vi også har laget det vi kaller «påkoblingspakker» i dette prosjektet. Vi skal knytte de unge sammen, slik at de får et nettverk av andre unge som har sommerjobb i nord. Sammen skal vi bidra til at de får gode opplevelser gjennom sommeren, som gjør at de forbinder stedet de er på med mer enn jobb, sier Liv B. Ulriksen.