Gå til hovedinnhold Gå til søk

Var med på «1000 jobber»: – Det hjalp oss til å bli mer synlig

For Tranøy fyr ble kampanjen «1000 jobber» en god mulighet til å nå ut til enda flere.

Lagbilde fra Tranøy fyr.

Tranøy fyr i Hamarøy deltop på kampanjen «1000 jobber» i 2022. I år deltar de igjen! Foto: Privat

Tranøy fyr i Hamarøy ble første gang tent i 1864, og siste fyrvokter gikk av vakt sommeren 1991. I 1993 ble fyret tatt i bruk som turistanlegg, og i dag ønsker daglig leder Anne-Gry Jakobsen og teamet hennes gjester fra hele verden velkommen til overnatting, mat og opplevelser i vakre omgivelser.

Sommeren 2022 bestemte Tranøy fyr seg for å delta i den nye kampanjen «1000 jobber», som ble arrangert av Samfunnsløftet, NHO og LO.

«1000jobber»

Kampanjen gikk ut på å synliggjøre karrieremulighetene i nord, ved at nordnorske bedrifter lyste ut sommerjobb-stillinger for unge. Bedriftene kunne da få støtte på 7000 kroner per sommerjobb, og for totalt tre stillinger.

– Vi er ikke på Tranøy fyr for å bli rike på penger – vi blir rike på veldig mye annet her, sier Anne-Gry.

– Men selvfølgelig må det gå rundt, og lønn til våre ansatte er den største utgiften vi har. Samtidig må vi ha folk her, så at vi kunne få støtte til lønninger gjennom «1000 jobber»-kampanjen hjalp oss mye, fortsetter hun.

Ansatt hos Tranøy fyr.

Alle de ansatte er viktig for Tranøy fyr. Foto: Privat

Synliggjøring

Et annet stort pluss var det å få synlighet i flere kanaler.

– Vi opplevde dette som en veldig fin kampanje, som var med på å synliggjøre Tranøy fyr også utenfor kommunen, sier Anne-Gry.

– Og ikke bare fyret, men hele kommunen! Dette gir oss muligheten til å vise frem vakre Hamarøy, som igjen kan gi ringvirkninger til flere ungdommer og unge voksne. Det knyttes også vennskap mellom unge og voksne utenfor kommunegrensene, og vi utvider mulighetene for å få tak i arbeidskraft, mener hun.

Suksess

Kampanjen ble i 2022 en kjempesuksess, og bedrifter over hele landsdelen søkte om støtte til om lag 1350 sommerjobber. Enda flere brukte emneknaggen #1000jobber for å være med på kampanjen. I år arrangeres «1000 jobber» igjen.

Gudrun Gulldahl

Gudrun Gulldahl er leder for Samfunnsløftet.

Ofte tilbys sommerjobber til bekjentskaper, noe som kan gjøre det vanskelig å få en fot innenfor. I «1000 jobber»-kampanjene ble stillingene heller lyst ut, og dermed ble arbeidsmarkedet åpnet for flere.

– Dette er et av prosjektene vi har fått aller flest tilbakemeldinger på. Det viser at det nytter å samle kreftene og dra i samme retning! Her er det ikke nødvendigvis pengene bedriftene har vært mest opptatt av, men å få være med på kampanjen som gir synlighet til nettopp deres arbeidsplass i hele landet, sier Gudrun Gulldahl, leder for Samfunnsløftet.

Deltar igjen

Tranøy fyr hadde i fjor sommerjobbere fra flere steder i Norge, samt fra Sverige.

De har allerede bestemt seg for at de også i år ønsker å delta på «1000 jobber».

– Og i år får blant annet sommerjobbere fra Sverige og fra Tønsberg, som kommer hit! Det er artig, sier Anne-Gry.

To mennesker i en båt som har fått fisk.

Tranøy fyr byr på mange flotte naturopplevelser. Foto: Privat

Hvorfor arrangeres «1000 jobber»?

  • Målet er synliggjøre karrieremulighetene i nord, og vise at landsdelen har mer enn rå natur og kultur å by på.
  • Gjennom at flere jobber lyses åpent ut åpnes arbeidsmarkedet, noe de unge har etterlyst blant annet i perspektivmeldingen «Unge stemmer».
  • De unge som jobber gjennom sommeren skal samtidig få oppleve at landsdelen har mer enn spennende jobber å tilby.
  • Dette er også et bidrag til en av de største utfordringen i landsdelen, nemlig rekruttering til ledige jobber. Skal vi lykkes må vi tenke langsiktig – og da er sommerjobber ett av stedene vi kan begynne.
  • Å tilby en sommerjobb handler både om å løse oppgaver i perioden 1. juni til 30. september, samt om rekruttering i et langsiktig perspektiv. Dette er en unik mulighet til å få inn ny kompetanse, samt få inspirasjon til nye måter å løse oppgaver på. Som arbeidsgiver kan man knytte kontakt med talenter som styrker videre rekruttering til organisasjonen.